Balassi Nyári Egyetem

BUDAPEST

2017.

 

4 hét, 80 magyaróra, 16 óra előadás a magyar kultúráról, kirándulások, délutáni programok

Komplex programjainkon az intenzív és kommunikációközpontú nyelvtanulás mellett a magyar irodalmat, történelmet, földrajzot, néprajzot, színháztörténetet, művelődéstörténetet bemutató előadásokat is hallhatnak a négy hétre hozzánk látogatók. A budapesti helyszín lehetővé teszi kulturális örökségünk élményszerű bemutatását, de a kötelező rendezvények mellett diákjaink szabadon választhatnak a főváros széles körű programkínálatából is. A magyar tájakat, nevezetességeket, magyar borokat kirándulásainkon ismerhetik meg.

A Balassi Nyári Egyetem 2017. július 24-e és augusztus 18-a között várja azokat, akik magyarul szeretnének tanulni és többet szeretnének tudni a magyar kultúráról.

A Balassi Intézetben 70 éve folyik külföldi hallgatók magyar nyelvi oktatása, nyári egyetemünkön több mint 10 éve fogadunk diákokat. Azóta is kiemelkedően magas létszámban iratkoznak be magyar nyelvtanfolyamainkra, egyetemi előkészítő kurzusunkra és hungarológiai programjainkra a diákok. Ösztöndíjas és önköltséges képzéseinkre egyaránt nagyfokú az érdeklődés. A 2016/17-es tanév őszi félévében 360 hallgató tanul magyarul nálunk átlagosan heti 15 órában. Évente 24 000 magyarórát tartunk. A nagy óraszám és a diákok Magyarországon egyedülállóan nagy létszáma

 

lehetővé teszi a differenciálást, a diákok nyelvi szintjének megfelelő csoportok kialakítását. Származásnyelvi diákjainknak külön az ő igényeiknek megfelelő nyelvi fejlesztést tartunk nyári egyetemeinken is. Ezzel a hatékony nyelvtanulás mellett tanárainknak is lehetőséget nyújtunk az egyes szinteknek megfelelő tananyagok kidolgozására, tökéletesítésére.

 

A nyelvtanítás mellett több, külföldieknek szóló tankönyvet és egyéb oktatási segédanyagot is készítettek oktatóink. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű a kifejezetten rövid kurzusok számára írt munkatankönyv, az emagyarul1 és emagyarul2 interaktív internetes oktatási segédanyagok, illetve a Balassi-füzetek eddig megjelent mind az öt kötete is, amelyeket sikerrel használunk tanfolyamainkon. Évtizedes oktatási tapasztalattal rendelkező, a diákok igényeihez nagymértékben alkalmazkodni tudó, kreatív és képzett tanári gárda biztosítja a megfelelő minőségű oktatást.

 

 

A nyugati diaszpórában élő, magyar származású diákok a Balassi Intézet saját ösztöndíjára is jelentkezhetnek. (https://sao.bbi.hu/palyazatok/lista/nyari-egyetem-tengerentuli-palyazat-summer-university)

 

A képzés önköltséges formában is igénybe vehető.

 

Amennyiben önköltséges formában kívánják kurzusunkat igénybe venni, kérjük, figyeljenek az alábbi határidőkre:

 

Jelentkezési határidő:             2017. július 7.

Érkezés:                               2017. július 23.

Az oktatás kezdete:               2017. július 24.

Hazautazás:                          2017. augusztus 18.

 

 

A kurzus költségei:

 

A teljes program részvételi díja:                     235 000 HUF

Csak nyelvórákon való részvétel díja: 165 000 HUF

Szállás*:

                                - 3-ágyas szoba:           20 000 HUF

                                - 2-ágyas szoba:           30 000 HUF

 

A részvételi díj magában foglalja a nyelvórák, hungarológiai előadások, tanulmányi kirándulások és a tananyag költségét.

 

 

*A szállásdíjak tájékoztató jellegűek.

 

Tervezett programok:

NYELVÓRA (80)

4 óra/nap (kiscsoportos, kommunikációközpontú, interaktív feladatok, nyelvi labor)

MAGYAR

KUL TÚRA (14)

pl. A magyar álom – kulturális különbségek; A magyar nyelv természete; A magyar történelem mérföldkövei; A magyar irodalomról dióhéjban;  A magyar film múltja, jelene, jövője,; Borkultúra Magyarországon stb.

KIRÁNDULÁSOK (2)

Észak-Magyarországra és a Balatonhoz

DÉLUTÁNI PROGRAMOK

(12 - és rengeteg lehetőség a budapesti nyári programkínálatból)

séta a Gellérthegyen

látogatás a Parlamentben

Zwack

Múzeum

Táncház

Borkóstoló

Állatkert

rendhagyó séta Budapesten

Terror Háza

Nemzeti Múzeum

Margitsziget

Zenélő szökőkút

Operaház

Városliget

 


 

 

Programok

Zwack Múzeum

Megközelítés: Haller utca (Boráros tér környéke)

Leírás: A Zwack Múzeum egy család és egy különleges ital történetét mutatja be. A történet két évtizeddel korábban, Zwack Józseffel az osztrák császár és magyar király udvari orvosával kezdődött, aki feltalált egy keserű, sötét színű italt, az Unicumot. Az Unicum több, mint 40 fajta gyógynövény keverékéből készül a Zwack család által azóta is őrzött titkos recept alapján. A múzeum otthont ad egy 15,000 kisüvegnyi különböző alkoholos italokból álló gyűjteménynek. A múzeumi kiállítás után a látogatók megízlelhetik a híres Unicumot és egyéb Zwack termékeket is.

Szentendrei Skanzen

Megközelítés: Szentendre (Budapesttől északra)

Leírás: A szentendrei skanzen a kétszáz évvel ezelőtti magyar népi kultúrát mutatja be a népi építészet jellegzetes épületein keresztül. Nem túlzás azt állítani, hogy a szabadtéri múzeum gyakorlatilag Magyarország kicsiben, hiszen 60 hektárnyi területen jeleníti meg a különböző régiók kulturális örökségét. Mindenegyes régiónak saját szegletet szenteltek a múzeumban és 2010-ban adták át a múzeum saját vasútját, amely összeköti ezeket a területeket (külön vonatjegyet kell vásárolni a vonatra). A szabadtéri múzeum olyan hatalmas területet fed le, hogy a látogatónak akár egy teljes napjába is kerül megtekinteni a skanzen minden pontját.          

Balatoni kirándulás

Leírás: A helyi emberek a Balatont Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavát a magyar tengernek is nevezik. Mivel Magyarország szárazföldi ország tenger nélkül, ezért a tó a magyarok elsődleges üdülő helyévé vált. A sajátos éghajlat és a különleges talaj a Balaton környéki régiót az egyik legfontosabb magyar borvidékké teszi. A Balatonfelvidék borvidékein testes, karakteres ízű fehér bort készítenek. A vulkanikus eredetű badacsonyi dombokon készül többek között a Szürkebarát, az Olaszrizling és a Kéknyelű helyi változata is.

Budapesti kincskereső

Megközelítés: barangolás a városban

Leírás: csoportos városfelfedező túra – kicsit másképp

Városligeti csónakázás

Megközelítés: Városligeti tó

Leírás: A Városligeti Műjégpálya egy mindenki által látogatható korcsolyapálya a Városligetben, a Hősök tere és a Vajdahunyad Vár között. Az 1870-ben megnyílt pálya egyike Európa legnagyobb és legrégebbi korcsolyapályáinak. Nyári hónapokban a területet vízzel töltik fel, amelyet elsősorban csónakázásra használnak, de olyan eseményeknek is otthont adott már, mint a hógolyócsata rekordkísérlet 2009-ben vagy a Művészet a tavon c. kiállításnak 2011-ben.

Nemzeti Galéria

Megközelítés: Budai vár

Leírás: A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészet kialakulásának és fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. Önálló múzeumként 1957 óta működik. Jelenlegi helyére, a Budavári Palota épületébe 1975-ben költözött. Június végétől a Magyar Nemzeti Galériában látható a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria remekműveiből összeállított reprezentatív kiállítás. A tárlat, amely az újraegyesített Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria első, nemzetközi kölcsönzésen alapuló nagykiállítása lesz, félszáz francia és közel hetven magyar remekművet tár majd a látogatók elé. A Magyar Nemzeti Galéria történetében még soha nem volt ilyen széleskörű és átfogó tárlat, ahol együtt lettek volna láthatóak az impresszionizmus és posztimpresszionizmus legkiválóbb magyar és francia mestereinek alkotásai.

Operaház

Megközelítés: Andrássy út

Leírás: Az Operaház nemcsak Budapest egyik legjelentősebb műemléke, hanem a háromszáz éves múltra visszatekintő magyar operajátszás első számú intézménye, komolyzenei kultúránk szimbóluma. Az Ybl Miklós által tervezett lenyűgöző palota 1884. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit. A korabeli nagyközönség érdeklődését jellemzi, hogy a nyitóünnepség kis híján botrányba fulladt, mivel a kíváncsi tömeg betört az előcsarnokba, és a posztoló rendőröknek kellett kituszkolni őket. Az épület minden szegletében megfelelt a magas elvárásoknak: olyan alkotóművészek keze nyomát

dicsérte, mint Lotz Károly, Székely Bertalan, Than Mór és Stróbl Alajos. Műszaki megoldásai forradalminak számítottak: a bécsi Asphaleia társaság vízhidraulikával működtetett színpadgépezetét az egész világon itt alkalmazták először. A 30 mázsás, bronzból készült nézőtéri nagycsillár, amelyet egy kézi csörlő segítségével le lehet engedni egészen a földszinti székekig, ma ipartörténeti műemlék. Fényképezni csak 500 forintos fotójegy váltásával lehet.


 

 

Választható programok

Szentendrei városnézés (a Skanzen megtekintése után)

Leírás: Szentende Budapesttől északra a Duna partján terül el. A nagyjából 20,000 lakost számláló város a Duna nyugati partja és a Pilis között nyúlik el. Maga a város egyike a Budapestre látogató turisták célállomásának. A mediterrán utcakép és építészet adja Szentendre legfőbb vonzerejét. Kitűnő földrajzi elhelyezkedése révén Szentendre az újkőkor óta lakott volt. Azóta a terület az illírek, kelták, rómaiak, lombardok, avarok és természetesen a magyarok szálláshelyéül is szolgált. A 17. század végén érkező szerb telepesek révén nyerte el a város napjainkban is jellemző mediterrán arculatát. A különböző felekezetek templomai Szentendre kulturális, etnikai és vallási sokszínűségéről tanúskodnak. A 20. század fordulója óta Szentendre számos művésztelep otthonává vált és jelenleg is mintegy 100 művész él és alkot határai között. A város 48 különböző múzeumot és emlékművet kínál a látogatók számára.

Zenélő szökőkút

Megközelítés: Margitsziget

Leírás: A Margitsziget Margit híd felőli oldalán helyezkedik el, 1962-ben adták át. Május 1‑jétől október 31‑éig működtetik; műsorában óránként hangzik fel egy zenei blokk. Átmérője 36 m; a legmagasabb vízsugár több mint 25 m magasságba lő fel. A kút vizében tilos a fürdés.

Budapesti romkocsmák

Megközelítés: Astoria környéke

Leírás: Látogassunk meg együtt néhányat (Szimpla kert, Corvin tető, Fogas ház, Fröccsterasz, Kertem Szimpla kert, Corvin tető, Fogas ház, Fröccsterasz, Kertem) a híres romkocsmák közül! Ezek a helyek berendezési tárgyaikkal, hangulatukkal felidézik a 40-50 évvel ezelőtti Magyarországot. Rengeteg magyar és külföldi fiatal próbálja meg felfedezni a város évtizedekkel ezelőtti hangulatát ezeken a helyeken.

Terror Háza Múzeum

Megközelítés: Andrássy út (Oktogon környéke)

Leírás: A Terror Házában a 20. századi magyarországi fasiszta és a kommunista diktatúráról szóló kiállítás látható. A Múzeum emléket állít azoknak az áldozatoknak, akiket fogva tartottak, vallattak, megkínoztak vagy megöltek ebben az épületben.

Állatkert

Megközelítés: Városliget (Hősök tere környéke)

Leírás: 1866-ban alapították, így Európa második legrégebbi állatkertje. Néhány épület még ma is őrzi a korabeli hangulatot, de természetesen modernizálták őket a 21. század követelményeinek megfelelően. Amikor az állatkert megnyitott, kb. 500 állat élt itt, amelyek közül sokat jómódú személyek adományoztak az intézménynek, az egzotikus állatok csak később érkeztek (ma több, mint 8000 állat található itt). Manapság az intézménynek nemzetközi hírneve van, erőfeszítéseiknek hála több állat is született a veszélyeztetett fajok közül. 

Széchenyi fürdő

Megközelítés: Városliget (Hősök tere környéke, Állatkerti körút 9-11.)

Találkozó: A bejáratnál

 

Leírás: A Széchenyi Fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője. 1913-ban épült. Az uszoda medencéinek rekonstrukciójára, szűrőforgató-berendezéssel történő ellátására 1999-ben került sor. Az ún. élménymedencében megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár és még sok más, eddig kevésbé ismert szolgáltatás.